Kupnja dioptrijskih naočala već odavno ne funkcionira tako da u optici odaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Ponuda naočalnih leća je široka i postoji mnogo kriterija po kojima odabrati.

Osim cijene, odlučuje na primjer i to, gdje ćete naočale nositi. Jedne karakteristike bi trebale imati naočale za rad na računalu, druge pak naočale za sportske aktivnosti itd. Vjerojatno će prvi kriterij o kojem ćete odlučivati biti materijal naočalnih leća. Dostupan je velik izbor leća od stakla, plastike i polikarbonata.

rodenstock1Koja je razlika u materijalima naočalnih leća?

  • Staklene naočalne leće su najtvrđe, najotpornije su na ogrebotine, a glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše razbiju.
  • Plastične naočalne leće su skoro za upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također relativno otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je posebno pogodan za osobe sa većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog sigurnosti).
  • Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, njihova cijena je međutim veća.

Kakve prednosti ima antirefleksni sloj?

Radi vašeg ugođaja i radi vaše sigurnosti, posebno u vožnji, ovaj sloj bi trebao biti obavezan na svim vašim naočalama. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, naočalna leća će propustiti veći snop svjetla do oka. Na drugu stranu, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila. Znatno će pomoći i u uredu, pri radu na računalu.

rodenstock2Bojane i fotoosjetljive naočalne leće

Danas je moguće imati fotoosjetljive leće od stakla i od plastike, no uvijek se na njima preporučuje stavljanje antirefleksnog sloja (prije svega za vozače). Ako vas umara neprestano mijenjanje dioptrijskih naočala sa sunčanim, pri izlasku iz tamnih prostorija na svjetlo, onda će vas ovaj tip naočala zadovoljiti. Fotoosjetljive leće reagiraju na UV zrake, te su se proizvođači bazirali na to, da promjena svijetline leće bude brža nego što je to bio slučaj prije. Ipak, ponekad se proces može usporiti vanjskim uvjetima, kao što su temperatura (pri nižim temperaturama leće potamnjuju brže nego pri visokim temperaturama). Ako pak kupujete sunčane naočale s dioptrijskim lećama, sigurno će vas veseliti što osim sive i smeđe nijanse boje, danas možete imati takve naočale s neograničenim rasponom modernih boja. U većinu sunčanih naočala koje se nalaze u optikama, moguće je ugraditi dioptrijske leće.

Bifokalne i multifokalne naočalne leće

Kod ljudi starijih od 40 godina u velikom postotku dolazi do problema sa vidom na blizinu, neovisno o tome dali su prethodno nosili naočale za daljinu, ili ne. Taj problem se naziva staračka dalekovidnost ili presbiopija. Za ljude s staračkom dalekovidnošću su osim tradicionalnih bifokalnih naočalnih leća danas dostupne i multifokalne leće, progresivi.

Prednost multifokala je to, što omogućuju postepeni prelaz vida s daljine na blizinu i obrnuto, te također poboljšavaju vid i estetski djeluju bolje. Multifokali se mogu u različitim cjenovnim rasponima izraditi u svim materijalima, debljinama i bojama.