suncane1

Sunčane naočale su mnogo više od samo modnog dodatka. One su ključni alat u očuvanju zdravlja vaših očiju i okolnog tkiva. Saznajte što sve trebate znati o učincima sunčanih naočala (osim doprinosa vašem stilu), te na koji način ih odabrati.

Sunčane naočale je potrebno nositi kad god smo na otvorenom, kroz cijelu godinu. Svi smo se uvjerili da je moguće zadobiti gadne opekline od sunca i po oblačnim, maglovitim danima, no po takvim danima i naše su oči izložene štetnim UV zračenjima.

Sunčane naočale su posebno važne za djecu; oštećenja od UV zračenja su kumulativna kroz cijeli život stoga je bitno da se nošenje sunčanih naočala uvede kao navika u ranoj životnoj dobi. Štoviše, dječje oči su posebno osjetljive jer su još uvijek u razvoju.

Zaštita vaših očiju od sunca počinje sa odabirom odgovarajućih sunčanih naočala.

✓ Tražite kompletnu UVA/UVB zaštitu

Birajte sunčane naočale koje pružaju kompletnu zaštitu od ultraljubičasitog svjetla

Odaberite nijansu sunčanih naočala

Sloj koji blokira UV zračenja je proziran, tako da tamnija leća nije nužno efikasnija od svjetlije.

Opredijelite se za polarizirane sunčane naočale ako provodite dosta vremena na vodi

Polarizirane sunčane naočale smanjuju odsjaj tako što filtriraju zrake sunca koje se odbijaju od površina poput primjerice vode ili pločnika.

Uzmite u obzir kvalitetu naočalnih leća

✓  Veće je bolje

suncane2

Zakrivljene sunčane naočale koje prate oblik glave pružaju najširu zaštitu od UV štetnosti jer blokiraju više svjetla koje sa strana dopire do vaših očiju.

Prikladnost je bitna

Okvir sunčanih naočala bi trebao ugodno pristajati vašem nosu i ušima bez štipanja ili grebanja. Da biste spriječili dopiranje svjetlosti do vaših očiju odozgora, odaberite par naočala koji pristaje sasvim uz vaše lice oko područja obrva, ali ne toliko blizu da vam trepavice dodiruju naočalnu leću