KONTAKTNE LEĆE

U našem bogatom asortimanu možete pronaći različite vrste kontaktnih leća koje su moderna teraputska i estetska alternativa za korekciju Vašeg vida.

VRSTE KONTAKTNIH LEĆA

Tvrde kontaktne leće

 • Izrađene od polimetilmetakrilata
 • Dobra mehanička i optička svojstva, ne ne propuštaju kisik u oko
 • Rijetko se preporučuju
 • U manjoj mjeri sklone nakupljanju naslaga

Polutvrde kontaktne leće

 • Propuštaju kisik neophodan za zdravlje oka
 • Bistar vid kod većine refrakcijskih pogrešaka
 • Ispravak manjih nepravilnosti
 • Zahtjevaju početni period privikavanja
 • Trajnost (zamjena nakon 1 do 2 godine)

Meke kontaktne leće

 • Najpopularnija vrsta leća
 • Maksimalna udobnost i stabilnost na oku (idealne za sportske aktivnosti ili aktivan stil života)
 • Visoka propusnost kisika
 • Ispravljanje raznih problema vida (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, staračka dalekovidnost)
 • Kratkotrajnost i zahtjevnije održavanje
Pitajte stručnjaka

ZAMJENSKI PERIOD

0
DAN

Jednodnevne

Namijenjene nošenju tijekom jednog dana nakon kojega se bacaju i uzima novi par leća. Nije ih potrebno dezinficirati ili čistiti tako da se ostvaruje ušteda na sredstvima za čišćenje i održavanje leća. Svakako razmislite o jednodnevnim lećama u slučaju da leće nosite povremeno, te ukoliko imate alergijske reakcije na dezinfekcijsku otopinu.

0
DANA

Dvotjedne

Nose se dva tjedna, odnosno 14 dana nakon kojih se moraju zamijeniti. Dvotjedne kontaktne leće zahtijevaju svakodnevnu dezinfekciju i čišćenje. Pogodne za kontinuirano nošenje ili povremeno nošenje kada se žele zamijeniti sa dioptrijskim naočalama.

0
DANA

Mjesečne

Rok nošenja je mjesec dana te su na taj način ekonomičnija alternativa. Zahtijevaju svakodnevno čišćenje i dezinfekciju te se ostavljaju u otopini za kontaktne leće preko noći.

0
DANA

Tromjesečne

Istek njihovog roka trajanja je nakon tri mjeseca nošenja nakon čega ih je, baš kao i dvotjedne i mjesečne, potrebno zamijeniti novim parom. Zahtijevaju svakodnevno čišćenje i dezinfekciju u otopini za kontakntne leće. Preko noći se ostavljaju u antibakterijskoj posudici sa svježom otopinom, a postoje i određeni modeli koji se mogu nositi konitnuirano, preko dana i noći.

0
DANA

Godišnje

Rok njihova korištenja je sve dok se ne pojave određena oštećenja, a najčešće je to u roku od godine dana. Stručnjaci ih danas ne preporučuju zbog povišene opasnosti o skupljanju tvari na površini leće i veće mogućnosti infekcije oka. Uglavnom se primjenjuju kod tvrdih i polutvrdih leća.

Pitajte stručnjaka

SPECIJALNE KONTAKTNE LEĆE

Hibridne

Hibridne kontaktne leće karakterizirane su tvrdom (plinopropusnom) sredinom koja je okružena vanjskim mekanim prstenom. Hibridne kontaktne leće bi mogle biti dobra opcija u slučaju da imate nepravilno oblikovanu rožnicu (keratokonus) ili imate probleme s nošenjem tradicionalnih polutvrdih leća.

Bifokalne

Bifokalne leće imaju dvije optičke jakosti, što ih i razlikuje od multifokalnih. Riječ je o optičkoj jakosti za blizu i za daleko, te mogu ispraviti kratkovidnost i dalekovidnost.

Multifokalne

Multifokalne leće pružaju jasan vid na daljinu i na blizinu te pri tome ne ograničavaju Vaše vidno polje. Poboljšavaju vid na blizinu, na srednju udaljenost i na daleko. Osim dalekovidnosti i kratkovidnosti, idealne su za osobe koje pate od starosne dalekovidnosti.

Leće u boji

Kontaktne leće u boji mogu služiti u kozmetičke ili terapeutske svrhe. Što se kozmetičkih leća u boji tiče, one pružaju potpunu promjenu boje vaših očiju ili pak mogu prikazati boju vaše šarenice intenzivnijom. Na drugu stranu, terapeutske kontaktne leće u boji služe za poboljšavanje percepcije boja, npr. kod daltonista.

Pitajte stručnjaka
Pronađite svoje kontaktne leće!