Kako odabrati prigodan okvir ovisno o obliku lica?

Osim ljetnih haljina i šešira neizostavni su modni detalj svakog ljeta i dobre sunčane naočale. Koliko ste se puta našle u situaciji da isprobavate naočale pola sata i na kraju odustanete? Ponekad na prvu nađete savršene naočale, a nekad se čini da vam baš ni jedne ne odgovaraju. Donosim vam jedan trik pomoću kojeg ćete odabrati savršene naočale bez puno muke. Ovaj mali vodič možete primijeniti i na kupnju okvira dioptrijskih naočala.

Koji su oblici lica i kako ih odrediti?

  • okruglo
  • srcoliko (obrnuti trokut)
  • trokutasto
  • ovalno
  • kockasto
  • duguljasto

Ako ipak niste sigurni koji je oblik vašeg lica, možete ga izmjeriti na sljedeći način.

Čelo – uzmite mjeru najšireg dijela
Obrazi – izmjerite najširu duljinu preko jagodica
Čeljust – izmjerite duljinu vilice na najširem dijelu
Izmjerite duljinu lica križnom metodom tako da metar stavite ispod razine očiju i izmjerite širinu od uha do uha (zaustavite se kod točke početka uha). Zatim stavite metar na vrh čela (od linije kose) i izmjerite dužinu do brade.

Dobre sunčane naočale, osim što štite nježnu kožu lica, ujedno su i prekrasan modni dodatak s kojim se zaista možete osjećati poput holivudske dive koju su ulovili u spontanoj šetnji gradom.

Okrugli oblik lica

Oprah Winfrey odličan je primjer okruglog oblika lica. Dakle, širina čela, jagodica i čeljusti jednaka je, a brada je blago zaobljena. Treba izbjegavati okrugle okvire jer će oni još više zaokružiti lice.

Idealan okvir naočala bit će kutni okviri – pravokutni i kockasti, malo veći od samoga lica.

Srcoliki oblik lica

Poznata je dama ovakvog oblika lica Jennifer Lopez. Dakle, riječ je o obliku lica prema kojem je brada uža, a veći su čelo i obrve, a jagodice su naglašene. Prilikom odabira naočala treba obratiti pozornost da se ne odaberu prevelike naočale jer će preuzeti lice i izgledati glomazno.

Idealan za ovakvo lice okvir je s mačjim očima te okrugle, manje pravokutne naočale ili naočale bez okvira.

Trokutasti oblik lica

Lucy Liu ima srcoliki oblik lica, a nalikuje trokutastom. Bitna je razlika ta što je kod trokutastog oblika brada šira, ali uz smanjenje duž linije do vrha lica.

Savjetuje se dodati malo širine i naglasiti uski gornji dio lica pa bi bilo dobro odabrati  bojom naglašene okvire s detaljima na gornjoj polovici. Mačkasti su oblici također dobar izbor.

Ovalni oblik lica

Jessica Alba sretnica je koja ima ovakav oblik lica. Naime, riječ je o idealnom obliku lica jer su njegove proporcije jednake.

Da biste održali prirodnu ovalnu ravnotežu, potražite okvir koji je širok kao najširi dio lica. Također, odličan su izbor i okviri u obliku oraha koji nisu preduboki ili preuski.

Kockasti oblik lica

Ovaj oblik lica krasi Angelinu Jolie. Dakle, riječ je o obliku lica prema kojem je širina čela, jagodica i čeljusti jednaka s oštrim četvrtastim linijama. Svaki fotograf reći će vam kako imate najfotogeničniji oblik lica.

Aviator stil u klasičnom ili suza obliku odlični su tipovi okvira za ovakav oblik lica. Izbjegavajte okvire s kutevima.

Duguljasti oblik lica

Bezvremenska Sarah Jessica Parker ima takav oblik lica. Lice joj je duže s izraženom linijom brade.

Kako bi se duguljasto lice učinilo kraćim i skladnijim, pokušajte s okvirima koji imaju ukrasne ili kontrastne bočne dijelove koje licu daju širinu ili s okvirima s niskim mostom koji vizualno skraćuju nos.

Pravilnim odabirom okvira istaknuti ćete ljepotu lica, a svakako imajte na umu to da naočale moraju biti udobne te da ne smiju žuljati jer će se na taj način postići natisci na nosu ili ušima.