Pravilna njega kontaktnih leća najvažniji je temelj za ugodno i sigurno nošenje. Samo ćete si svakodnevnom dezinfekcijom i čišćenjem osigurati oštar vid i komfor tijekom cijelog vremena nošenja.

Zašto je važna njega kontaktnih leća?

Na kontaktnim lećama stvaraju se naslage masti i bjelančevina koje mogu postati leglo bakterija. Zbog toga leće treba svakodnevno čistiti jer i i ljudskim okom nevidljiv sloj može biti izvorište mikroba. Za čišćenje leća nužno je koristiti tekućine koje Vam je preporučio specijalist za oči.

Čišćenje i ispiranje nužni su za uklanjanje sluzi, sekreta i naslaga koje nastaju tijekomnošenja kontaktnih leća. Posebne otopine za čišćenje, dezinfekciju, hidrataciju i čuvanje kontaktnih leća nije moguće zamijeniti ničim drugim. One imaju poseban sterilan sastav koji ne može nadomjestiti neka druga tekućina. Važno je naglasiti da se meke kontaktne leće nikada ne smiju tretirati tekućinom namijenjenom tvrdim kontaktnim lećama.

Još nekoliko pravila o čuvanju leća:

  • Tekućinu uvijek morate koristiti prije isteka roka valjanosti.
  • Termalna dezinfekcija može oštetiti Vaše leće.
  • Nikada ne čuvajte leće samo u fiziološkoj otopini. Fiziološka otopina ne štiti leće od kontaminacije, a može doprinijeti i infekciji oka.
  • Nikada ne koristite tekućinu namijenjenu isključivo tvrdim lećama!
  • Nikada ne stavljajte leće u usta i za njihovo ovlaživanje nemojte koristiti ništa osim preporučenih tekućina.
  • Nikada ne ispirite leće vodom iz slavine, jer može sadržavati nečistoće koje mogu kontaminirati ili oštetiti Vaše leće, što dalje može dovesti do oštećenja oka ili infekcije.

Kontaktne leće u kutijici s tekućinom trebale bi ostati cca 6 sati, najbolje preko noći. Kod peroksidnih tekućina 6 sati je minimalno preporučeno vrijeme. Prilikom vađenja leća iz tekućine i prije stavljanja leća na oči mora se prekontrolirati da li je tekućina potpuno neutralizirana- da u njoj nema mjehurića. Kontaktne leće stavite prema uputama Vašeg optometrista.

Nakon što stavite svoje kontaktne leće, ostatak tekućine prolijte. Dodatna briga o kutijici za leće je nužna jer i kutijica može biti izvor bakterijske ili gljivične kontaminacije. Posude isperite čistom tekućinom (nikada vodom) i ostavite da se suši na zraku. Zatim zatvorite kutijicu poklopcima.

Kutijicu za kontaktne leće trebalo bi mijenjati svaka 3 mjeseca ili zajedno sa novom bočicom tekućine.