PRAVOVREMENI PREGLED SPAŠAVA VID VAŠEG DJETETA

Ambliopija se definira kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija – vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Najčešće je prisutna u jednom oku.

Uzrok razvijene ambliopije  je izostanak dozrijevanja vidnog dijela mozga zbog nedovoljne vidne stimulacije.

Razvoj vidnoga dijela mozga je u 7. godini života djeteta gotovo u cijelosti završen. Stoga, ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon 7. godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Procjenjuje se da je  prevalencija ambliopije u svijetu oko 5 % i  da danas u Republici Hrvatskoj živi najmanje 200.000 slabovidnih osoba.

Smatra se da je probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji za otkrivanje ambliopije,  s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka.

Kako se kod slabovidnosti radi o gubitku vida koji je preventivnim mjerama moguće izliječiti u preko 90%, potrebno je pravovremeno provoditi dijagnostičko testiranje kako bi i liječenje bilo pravovremeno.

Rano liječenje ambliopije među najisplativijim je postupcima ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće.

 

IZVOR: zdravlje.gov.hr